Programe de făcut stick usb bootabil

0
6910
Programe de făcut stick usb bootabil
Imagine de analogicus de la Pixabay
Reclamă

Programe de făcut stick usb bootabil, folosind o imagine ISO. Am selectat mai jos câteva dintre cele mai bune și mai cunoscute programe pentru Windows 7, 10, 11.

Windows are incorporat un instrument numit Diskpart cu acesta puteți sterge, formata, crea partiții, puteți marca o partiție activă sau crea stick-uri bootabile.
Însă interfața acestui instrument, necesită linii de comandă ceea ce face greoaie utilizarea lui chiar și de către utilizatorii experimentați.

In concluzie, pentru a crea un stick bootabil cel mai indicat este sa folosiți Programe de făcut stick usb bootabil, dedicate.

Cele mai bune programe de făcut stick usb bootabil

Programele de mai jos sunt selectate in funcție de populariate. Le puteți descărca folosind link-ul atașat fiecărui program.

Notă: Toate programele de mai jos vor formata stickul usb, asigurați-vă inainte că nu aveți date utile care să fie șterse.

Reclama

Rufus pentru Windows

rufus, programe,

Rufus este unul dintre cele mai bune Programe de făcut stick usb bootabil. Rufus este un utilitar gratuit care vă ajută sa formatați și să creati stick-uri usb de boot, este util atunci când vrem sa instalăm Windows, Linux sau un alt sistem de operare, de pe un Stick Usb.

Rufus este un program portabil de câțiva MB, asta înseamnă ca nu trebuie să instalați nimic, doar il descărcați și incepeți să-l folosiți.

Rufus este un program gratuit și funcționează cu o mare varietate de fișiere ISO, cum ar fi:

  • Arch Linux, CentOS, Damn Small Linux, Debian, Fedora, FreeDOS, FreeNAS, Gentoo, GParted, Knoppix, Linux Mint, Parted Magic, Raspbian, Windows XP(SP2), Windows Vista, Windows Server 2008, Windows 7/8/8.1/10/Server2012/2016 și multe altele…mai mult în versiunea 3.0, a fost adăugat suport pentru UEFI: NTFS pentru ARM64.
Citește și :  AgaueEye: monitorizați performanțele componentelor din calculator

Copierea fișierelor este rapidă cu Rufus, în comparație cu alte programe de creat stickuri usb bootabile.

De asemenea Rufus vă ajută să creati un stick bootabil si atunci cand vreti sa instalati Windows pe o partitie GPT.

Rufus poate crea imagini bootabile pentru fisiere de sistem FAT32, NTFS, UDF sau exFAT.

Rufus este disponibil doar pentru Windows, utilizatorii de Linux nu il pot folosi.

Descarcă Rufus

UNetbootin

UNetbootin, programe, creat, făcut, stick, usb, bootabil

UNetbootin face parte din aceste Programe de făcut stick usb bootabil este un program open-source (sursă deschisă) și cross-platform (multiplatformă) ceea ce înseamnă că este disponibil pe Windows, Linux și MacOS.
Un mare avantaj al acestui program, este că oferă posibilitatea de a de descărca o mare varietate de versiuni de sisteme de operare Linux direct din propria interfață.

Programul disponibil și in limba română, este foarte usor de instalat, după instalare sub elementul „Distribution”,  UNetbootin oferă un meniu derulant de unde puteți selecta diferite distribuții Linux, precum:

  • ArchLinux, Debian, Damm Small Linux, Fedora, Ubuntu, Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu, openSUSE,  SliTaz, Linux Mint, Zenwalk Slax, elive, CentOS, NetBSD, 3CX, PCLinuxOS, Sabayon Linux, Gentoo, MEPIS, Linux Console, frugalware, xPUD, Puppy Linux.

UNetbootin vă permite să descărcați și programe de depanare, precum :

  • Parted Magic, SystemRescueCD, Super Grub Disk, Dr. Web Antivirus, F-Secure Rescue CD, Kaspersky Rescue Disk, Backtrack, Ophcrack, NTPasswd, Gujin, Smart Boot Manager, FreeDOS.

Descarcă UNetbootin

balenaEtcher – creați stick-uri usb sau carduri SD bootabile

balenaEtcher, program, programe, făcut, stick, stick-uri, usb, carduri SD, bootabil

balenaEtcher este un alt program gratuit de creat stick-uri USB bootabile și carduri SD. Programul poate fi folosit pentru a crea sau copia fișiere imagine ale diferitelor sisteme de operare pe stick-uri usb sau carduri SD.

Citește și :  Comenzi Run în Windows 10

Programul oferă o interfață foarte simplă cu puține elemente ceea ce il face ușor de ințeles și de folosit chiar de către un începător. Este disponibil pentru versiunile: – Windows x86/x64 versiune instalare sau portabil, Linux x32/x64 AppImage și macOS.

balenaEtcher vă permite să scrieți mai multe carduri SD sau stick-uri USB simultan la viteze foarte mari. Pentru a crea un stick usb sau card SD bootabil, trebuie să urmați 3 pași simpli:

  1. Selectați fișierul de imagine dorit, care poate fi in format IMG, ISO sau ZIP.
  2. Selectați unitatea conectată : – stick-ul usb sau cardul SD
  3. Porniți procesul de scriere, apăsați butonul Flash.

După scriere balenaEtcher verifică pentru erori datele copiate, in acest fel vă puteți asigura că imaginea copiată nu conține erori, insă dacă nu aveți prea mult timp la dispoziție, puteți dezactiva această verificare.

Descarcă balenaEtcher

Universal USB Installer

Universal USB Installer, program, făcut, creat, stick

Universal USB Installer este un alt program gratuit și portabil de făcut stick-uri sau carduri SD bootabile, disponibil pe Windows XP/7/8/10 și Linux. Este foarte ușor de folosit, pur și simplu alegeți imaginea ISO cu sistemul de operare dorit, selectați stick-ul usb sau cardul SD pe care doriti să scrieți imaginea ISO, apoi apăsați butonul „Create”.

Mai mult, dezvoltatorul UUIUniversal USB Installer, oferă un alt program pentru crearea de unități USB multiboot, adică un singur stick USB care contine mai multe fișiere ISO și poate fi utilizat pentru a instala două sau mai multe sisteme de operare.

Descarcă Universal USB Installer

Yumi Multiboot Creator

yumi, multiboot, creator, program, stick, bootabil

YUMI Multiboot USB Creator, este succesorul recomandat al instrumentului Universal USB Installer. Cu acest program puteți să adăugați mai multe distribuții de Linux, instrumente de diagnosticare a sistemului, programe antivirus, precum și mai multe versiuni de instalare Windows.

Citește și :  Programe de scris CD-uri, DVD-uri și Blu-ray

Descarcă Yumi Multiboot USB Creator

Reclama