Chiparosul

0
112

Chiparosul originar din orientul apropiat, era cunoscut încă în Mesopotamia ( regiune a Aziei antice, între Tigru și Eufrat ), pentru virtuțiile medicale ale uleiului extras din fructul său, în special foarte eficace în afecțiunile sistemului nervos.

Chiparosul aparține peisajului italian încă din vremea imperiului roman și aceasta datorită legionarilor romani care, la întoarcerea lor din campaniile din Asia Mică au adus cu ei semințe ca să le semene de-a lungul căii Appia ( Via Appia ).

Existau și la Roma Chiparoși tineri încă pe vremea când Apostolul Pavel l-a întâlnit pe Cristos și l-a întrebat: “Quo vadis domine?”.
(în traducere “Unde te duci, Doamne?”).
Au fost descoperite imagini ale acestui arbore pe frescele din Pompei. Și în Buna Vestire atribuită lui Leonardo Da Vinci, îngerii în genunchi se găsesc în primul plan al unui clasic peisaj toscan: orașul și siluetele chiparoșilor.

Chiparosul argintiu originar din smârcurile Luisianei a fost importat în Europa în 1640; chiparoșii lui Lawson care populează Californiei au fost plantați acolo în 1856.

Din păcate în 1951 venind din America au sosit în Italia alte legiuni, cele ale unui cancer necruțător care a început să decimeze chiparoșii Italiei așa cum îi decimase pe cei din Monterey (California).Și în această clipă arborii cimitirelor, au început să dispară cu sutele loviți de moarte

Citește și :  Portocalul și fructele sale portocalele cum au fost descoperite?

LĂSAȚI UN MESAJ

Scrie comentariul !
Nume